Teraz czytane
PAPRYKARZ Z KURCZĄT

PAPRYKARZ Z KURCZĄT

2 kurczaki oskubane, opalone, wypatroszone i wymyte, pokrajać na ćwiartki.

Na dno szerokiego rondla włożyć 3 łyżki świeżego masła, na maśle tem położyć kurczęta, podlać 2 łyżkami zimnej wody i dusić pod przykryciem około 1 godziny, dolewając od czasu do czasu 1 łyżkę rosołu.

Gdy kurczęta są już zarumienione i prawie miękkie, obsypać je odrobiną mąki, wlać 1/2 szklanki śmietany, dodać sok z 1/2 cytryny i posolić.

Na 10 minut przed wydaniem wsypać 1 łyżeczkę węgierskiej papryki i jeszcze kilka minut poddusić.

Zobacz również
Jak stworzyć niesamowity tort leśny mech? 11

Gdy sos nabiera złotego koloru, wówczas należy kurczęta wyłożyć na półmisek, obłożyć ryżem ugotowanym na sypko, zalać sosem, w którym się dusiły i podać.

Paprykarz z kurcząt – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry