Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

PAPRYKARZ Z GĘSI LUB KACZKI

Pokrojoną na kawałki gęś lub kaczkę włożyć do rondla, dodać włoszczyznę, 2 grzybki, ziarnko pieprzu i ziela angielskiego, 1 listek bobkowy.

Przypiec cebulę na blasze, poczem włożyć ją do rondla. Zalać wodą, tak, by zakryła mięso, posolić i gotować aż gęś będzie miękka. (Kaczkę gotuje się krócej).

Gdy gęś jest ugotowana, wyjąć ją z rosołu, rosół odcedzić i zaprawić go łyżeczką węgierskiej papryki, szklanką śmietany rozbitej dobrze z łyżką mąki, sokiem z pół cytryny i odrobiną cukru. Włożyć do sosu tego kawałki gęsi i razem zagotować.

Paprykarz z gęsi lub kaczki obkłada się na półmisku francuskiemi kluseczkami, knedelkami kartoflanemi lub włoskim makaronem.

Paprykarz z gęsi lub kaczki – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *