Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

OZÓR ZWYCZAJNY

1 kg. ozoru wołowego oczyścić, wymyć dokładnie w kilku ciepłych wodach i wrzucić do garnka z zimną wodą.

Gdy się zagotuje, odlać wodę i zalać go taką samą ilością wody gotującej, włożyć 1 obraną cebulę, 1 pietruszkę, 1 marchewkę, 2 ziarnka angielskiego ziela i 1 bobkowy listek, posolić i gotować, dopóki ozór nie bę­dzie miękki.

Wówczas wyjąć go i zdjąć prędko skórkę, żeby ozór nie wystygł.

Pokrajać go w cienkie plastry i ułożyć na półmisku obkładając całemi gotowanemi kartoflami i skrobanym chrzanem.

Taki ozór zastępuje sztukę mięsa. Podaje się do niego musztardę, chrzan, grzybki marynowane, z gotowanych jarzyn: pure grochowe, fasolkę na kwaśno, soczewicę.

Ozór zwyczajny – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *