Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

OZÓR W SZARYM SOSIE

1 kg. wołowego ozoru oczyścić i umyć, ugotować do miękkości, obciągnąć ze skóry, pokrajać w ukośne plastry.

Tymczasem sporządzić taki sos: 1 łyżkę masła przesmażyć z łyżeczką mąki, zmieszać z rosołem, w którym gotował się ozór, dodać sok z cytryny, karmelu z 2 dk. cukru, wrzucić 4 dk. rodzynków, oraz 4 dk. pokrajanych drobno słodkich migdałów, wło­żyć pokrajany ozór i zagotować.

Do ozoru na szaro podaje się tłuczone kartofle polane masłem lub kaszką krakowską.

Ozór w szarym sosie – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *