Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

OZÓR PIECZONY

Zamarynowany ozór (ob. Ozór marynowany) ugotować do miękkości, zdjąć zeń skórkę i odstawić, aby przestygł.

Następnie naszpikować go słoninką, położyć na brytfannie, dodać 2 łyżki masła, drobno krajanych jarzyn, cebuli, pieprzu i wsunąć do pieca.

Gdy słoninka się zrumieni, podlać ozór 1/2 szklanką rosołu i 1/2 szklanką rozbitej z mąką kwaśnej śmietany.

Podusić ozór przez chwilę w tym sosie, potem wyjąć go, pokrajać w ukośne plastry i zalać sosem, w którym się dusił.

Ozór pieczony – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *