Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Nietypowe i smaczne – egzotyczne warzywa w twoim ogrodzie

Ogrody warzywne Polaków pełne są marchwi, cebuli, sałaty, pomidorów, rzodkiewek, czy też brokułów. Zajadamy się nimi na co dzień, więc niezwykle cenimy ich walory smakowe, jednak nie zdajemy sobie sprawy, jakie szerokie możliwości uprawy daje nam klimat, w którym żyjemy. Egzotyczne warzywa mają ciekawy smak oraz zwracają uwagę swoim wyglądem, który podobny jest w wielu wypadkach do tego, co znamy z naszego rodzimego podwórka.

Mogą one być zarówno ciekawą alternatywą, jak i przemycić do potraw zupełnie nowe aromaty, tekstury i smaki – a poza tym urozmaicić menu. Prawidłowo doglądane i pielęgnowane sprawią, że twój jadłospis będzie bardziej różnorodny również pod względem witamin i minerałów, co niewątpliwie da ci zarówno lepsze samopoczucie, jak i długofalowe profity zdrowotne.

Roszponka

Choć znamy ją bardzo dobrze – tak z nazwy, jak i ze smaku – to mało w którym ogrodzie warzywnym znajdziemy jej liście. Zwykle zaopatrujemy się w nią w pobliskim supermarkecie, ale dobrze jest mieć ją na własność i w każdej chwili móc skorzystać z tej przywiezionej z Ameryki oraz uprawianej w Afryce Północnej rośliny. Podstawowymi korzyściami, jakie zyskuje nasza dieta z posiadania ogrodowej roszponki, są:
– bogactwo witamin i mikroelementów (np. witaminy A,C i B),
– orzechowy posmak, który wzbogaci niejedno danie,
– możliwość zbierów przez cały rok (utrzymuje się nawet pod śniegiem, o ile temperatura na zewnątrz nie przekracza kilku stopni poniżej zera),
– idealnej możliwości dodania jej do sałatek i kanapek, choć może wzbogacić również niejeden, pełnowartościowy obiad.

Fenkuł

Częściej kojarzony pod nazwą koper włoski, fenkuł jest warzywem, które bardzo dobrze radzi sobie ze wzrostem w naszym klimacie. Choć jego ojczyzną są kraje śródziemnomorskie oraz Bliski Wschód, to i na polskich grządkach rozwija się prawidłowo i nie traci nic ze swoich aromatycznych i odżywczych właściwości. Poza tym, że jest on kopalnią witaminy C i potasu, warto zastanowić się nad jego uprawą i włączeniem do jadłospisu również ze względu na:
– zdolność regulowania działania naszego układu pokarmowego,
– mniej lub bardziej wyrazisty posmak anyżu, który zapewni nam jego dodanie do potraw (wszystko zależy tu od odmiany, jaką wybierzemy),
– różnorodność przygotowania fenkułu (można go zapiekać, smażyć, oraz wykorzystać do nadziewania, trzeba jednak działać szybko i nie czekać zbyt długo pomiędzy zbiorem a przygotowaniem, gdyż jest to warzywo, które szybko traci swój aromat).

Bakłażan, czyli tzw. oberżyna

W Polsce uprawia się go bardzo rzadko, choć należy do tej samej rodziny i gatunku co popularny w naszym kraju pomidor. To co przyciąga do niego ludzi, to nie tylko ciekawy smak, ale i walory wizualne – kolor i kształt. Bakłażan jest warzywem, które choć niezbyt bogate w witaminy, posiada całkiem spory zasób soli mineralnych – fosfor, potas, wapń. Taki stan rzeczy ma dość ciekawe właściwości, gdyż:
– wpływa na obniżenie ryzyka zawału lub chorób serca,
– zbija poziom cholesterolu, co ma oczywiście wpływ na zdrowe działanie układu krwionośnego,
– wysokie wymagania uprawy wynagradza smakiem i oryginalnością potraw na jego bazie.

Jarmuż

Warzywo, które w ostatnim czasie stało się w naszym kraju niezwykle popularne i które wbrew pozorom, jakie stwarza jego egzotyczna natura, świetnie współgra z klimatem i możliwościami upraw w naszym kraju. Właściwościami, które szczególnie wpływają na atrakcyjność jarmużu, są:
– przeciwutleniacze i składniki działające przeciwzapalnie,
– witaminy A, B, C, E, K i PP,
– świetne źródło minerałów dla osób uzupełniających niedobory wapnia, potasu, białka i fosforu,
– świetny również jako roślina o charakterze ozdobnym.

Za cenne wskazówki dziękujemy redakcji HodujeSie.com.pl .

 

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *