Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

NALEŚNIKI Z SEREM

Usmażone naleśniki posmarować przygotowaną masą z sera, składać na czworo i smażyć na maśle.

Masę z sera przyrządza się w następujący sposób: Ucieramy 2 żółtka z łyżką masła śmietankowego i 2-ma łyżkami mączki cukrowej.

Gdy dobrze utarte, dodajemy 25 dkg. przetartego przez sito lub przepuszczonego przez maszynkę sera (twarogu), łyżeczkę kwaśnej śmietany, trochę miałkiej wanllji i mieszamy to dokładnie z utartemi żółtkami.

W końcu dodać 5 dkg. rodzynków i pianę z dwóch białek.

Po lekkiem wymieszaniu smarujemy masa naleśniki. P

odsmażone z serem naleśniki pudrujemy cukrem na gorącym półmisku i tak podajemy na stół.

Naleśniki z serem – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *