Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Najlepszy przepis na brownie

Amerykański krewniak swojskiego murzynka bije go na głowę słodkością i konsystencją. Bazą brownie nie jest kakao, ale prawdziwa czekolada.

Nasz przepis a brownie idealne zaczerpnęliśmy od królowej zmysłowych wypieków – Nigelli Lawson.

Do przygotowania pysznego brownie potrzebujesz:

  • 2 i 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady (około 225 g)
  • Tyle samo masła (nieco ponad 2 kostki)
  • Szklankę drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • Około 200 g posiekanych orzechów lub migdałów
  • Opcjonalnie: pół łyżeczki kawy

Przygotowanie:

Masło i podzieloną na mniejsze części czekoladę umieść w rondelku i rozpuść, Gdy masa będzie gładka, a składniki się połączą, dodaj do nieco cukier oraz ekstrakt z wanilii i odstaw, aż masa się przestudzi.

Gdy tak się stanie, do masy dodaj roztrzepane jajka, orzechy i kawę, jeśli chcesz ich uczyć. Po wymieszaniu całość przelej na blaszkę (niewielką, około 24 na 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piecz przez około pół godziny w 170 stopniach. Gotowe powinno być ścięte od góry i wilgotne oraz ciągnące w środku.

We wspomnianym przepisie nie ma mąki – naszym zagęstnikiem są orzechy, które oczywiście można zastąpić mąką. W tym wypadku konieczne będzie również dodanie 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.

Smacznego!

 

Brownie na każdą okazję

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *