Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

MÓŻDŻKI SMAŻONE

2 cielęce móżdżki oczyścić z błon i żyłek, dobrze wymoczyć, włożyć do garnka, zalać 4 szklankami zimnej wody, osolić, dodać 1 łyżkę octu i ugotować.

Po 20 minutach gotowania odstawić, żeby móżdżki w wodzie wystygły.

Następnie wyjąć je, odcedzić z wody, pokrajać i ukształtować z nich małe kotlety.

Kotlety otoczyć w mące, potem w rozbitem jajku, obsypać tartą bułeczką i zarumienić na gorącem maśle na patelni. Gdy się zrumienią, wsunąć je na 2—3 minuty do pieca, aby w środku nie były surowe.

Podawać móżdżki smażone z cytryną lub z kwaśnym sosem (ob. Sosy).

Móżdżki smażone – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *