Teraz czytane
Kuchnia polska bez tajemnic, również dla cudzoziemców

Kuchnia polska bez tajemnic, również dla cudzoziemców

Kuchnia polska bez tajemnic, również dla cudzoziemców 11
Jak smakuje Polska? Na to pytanie stara się odpowiedzieć Magdalena Tomaszewska-Bolałek w książce o angielskim tytule „Polish Culinary Paths”. Chińska, japońska oraz koreańska wersja językowa to publikacje, przygotowane dla Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP oraz Ambasady RP w Seulu.

Ponad 140-stronicowe pełne pięknych fotografii wydanie zaprasza wszystkich w niezwykłą podróż przybliżając smaki i zapachy kuchni polskiej. Dzięki książce czytelnicy poznają historię polskiej kultury żywieniowej, a także popularne składniki oraz produkty. Rys historyczny uzupełniony jest legendami, podaniami, jak również odwołaniami do znanych osobistości (między innymi: Fryderyka Chopina, Mikołaja Kopernika, Marii Konopnickiej, Bolesława Leśmiana), sztuki i literatury. Publikacja zwiera ponadto 16 prostych przepisów kulinarnych.

Autorką książki i większości zdjęć jest Magdalena Tomaszewska-Bolałek orientalista, badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS i blogerka kulinarna; zdobywczyni pierwszego Grand Prix dla Polski w prestiżowym międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards.

Wszystkie trzy wersje językowe dostępne są bezpłatnie w formie cyfrowej.
Wersja koreańska – https://issuu.com/msz.gov.pl/docs/pkp_kr
Wersja japońska – https://issuu.com/msz.gov.pl/docs/pkp_jp
Wersja chińska – https://issuu.com/msz.gov.pl/docs/pkp_ch

Wersja anglojęzyczna trafi do sprzedaży na początku kwietnia 2016.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry