Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Kuchnia polska bez tajemnic, również dla cudzoziemców

Jak smakuje Polska? Na to pytanie stara się odpowiedzieć Magdalena Tomaszewska-Bolałek w książce o angielskim tytule „Polish Culinary Paths”. Chińska, japońska oraz koreańska wersja językowa to publikacje, przygotowane dla Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP oraz Ambasady RP w Seulu.

Ponad 140-stronicowe pełne pięknych fotografii wydanie zaprasza wszystkich w niezwykłą podróż przybliżając smaki i zapachy kuchni polskiej. Dzięki książce czytelnicy poznają historię polskiej kultury żywieniowej, a także popularne składniki oraz produkty. Rys historyczny uzupełniony jest legendami, podaniami, jak również odwołaniami do znanych osobistości (między innymi: Fryderyka Chopina, Mikołaja Kopernika, Marii Konopnickiej, Bolesława Leśmiana), sztuki i literatury. Publikacja zwiera ponadto 16 prostych przepisów kulinarnych.

Autorką książki i większości zdjęć jest Magdalena Tomaszewska-Bolałek orientalista, badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS i blogerka kulinarna; zdobywczyni pierwszego Grand Prix dla Polski w prestiżowym międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards.

Wszystkie trzy wersje językowe dostępne są bezpłatnie w formie cyfrowej.
Wersja koreańska – https://issuu.com/msz.gov.pl/docs/pkp_kr
Wersja japońska – https://issuu.com/msz.gov.pl/docs/pkp_jp
Wersja chińska – https://issuu.com/msz.gov.pl/docs/pkp_ch

Wersja anglojęzyczna trafi do sprzedaży na początku kwietnia 2016.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *