Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

ZUPA KRUPNIK

  • 1 i 1/2 litra rosołu mięsnego lub z jarzyn,
  • włoszczyzna,
  • 10 dkg kaszy per­łowej,
  • 3 dkg masła,
  • sól,
  • posiekana pietruszka,
  • 2—3 kartofle.

Należy ugotować rosół na mięsie lub kościach. Oddzielnie w drugim garnuszku wymytą uprzednio w zimnej wodzie kaszę perłową lub orkiszową ugotować na 1/2 l wody, podlawszy ją nieco rosołem, albo 2—3 dkg masła, a gdy już jest miękka, wrzucić ją do garnka z rosołem, zupę posolić, dołożyć kilka ugotowanych oddzielnie kartofli pokrajanych w plasterki i pogotować kwadrans.

Krupnik przystraja się również posiekaną drobno pietruszką lub koperkiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *