Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

KRÓLIK PIECZONY

Comber królika dokładnie wymyć, oczyścić z żył, posolić, naszpikować 10 dk. wędzonej słoninki, położyć na brytfannie, dodać 2—3 łyżki masła, i piec w niezbyt gorącym piecu, polewając wciąż masłem i od czasu do czasu dolewając po łyżce wody.

Po godzinie, gdy królik już miękki, należy mięso oddzielić od kości, pokrajać je w kawałki, ułożyć na półmisku przy kościach i polać sosem, w któ­rym się królik piekł.

Do pieczonego królika podaje się sałatę z czerwonej kapusty lub kompot z borówek.

Królik pieczony – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *