Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

KOTLETY WIEPRZOWE DUSZONE

Z 1 kg. nietłustego schabu wykrajać kotlety, lekko zbić, skropić sokiem z 1 cytryny i ułożywszy jeden na drugim, pozostawić na 2 godziny.

Następnie posolić je, obsypać kminkiem, włożyć do niskiego rondla, dodać łyżkę masła i zalać 6 łyżkami rosołu.

Dusić je na wolnym ogniu pod pokrywką.

Gdy rosół wypłynie na wierzch i cały tłuszcz z kotletów się rozpuści, należy je trochę zrumienić, posypać mąką, włożyć 4 łyżki kwaśnej śmietany i dusić jeszcze przez 15 minut.

Kotlety wieprzowe duszone – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *