Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

KOTLETY SIEKANE

Z 3/4 kg. mięsa wołowego (może być z cielęcem lub wieprzowem) przygotować taką samą masę, jak na pieczeń rzymską.

Podzielić później na dowolnej wielkości kotlety, robić najprzód kulki, potem rozpłaszczać na desce nożem, obtoczyć w mące i tartej bułce i smażyć na ostrym ogniu na gorącem maśle.

Należy smażyć po obydwu stronach, aby się kotlety dobrze wysmażyły.

Smaży się kotlety przed samym obiadem, potem wykłada się je na półmisek i polewa masłem, na którem się smażyły.

Do kotletów takich podaje się tłuczone kartofle, kapustę, buraczki, ćwikłę lub ogórki.

Kotlety siekane – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *