KOTLETY CIELĘCE SIEKANE
1/2 kg. cielęciny (może być łopatka, lub górka cielęca) wyżyłować, umyć, przekręcić 2 razy przez maszynkę z 2 namoczonemi w mleku i wyciśniętemi bułkami, posolić, wymieszać dokładnie, dodać 2 żółtka, albo 1 żółtko i pianę z 1 białka i umaczawszy ręce w zimnej wodzie wyrabiać z mięsa kulki, a potem rozpłaszczać je nożem na desce.
Następnie otoczyć kotlety w tartej bułce i smażyć na gorącem maśle.
Po usmażeniu i po ułożeniu na półmisku można każdy kotlet przybrać plasterkiem cytryny i kawałeczkiem masła.
Kotlety należy obłożyć na półmisku kartoflami pure lub smażonemi, a oprócz tego w oddzielnej salaterce można podać świeżej zielonej sałaty ze śmietaną, sałatki z kiszonej kapusty lub kapusty czerwonej.
Kotlety cielęce siekane – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.