Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

KOTLETY BARANIE Z RYŻEM

Z 1 kg. baraniny (górki) wykrajać kotlety, oczyścić je z żył i tłuszczu, posolić, popieprzyć i usmażyć na ruszcie lub zwyczajnie na patelni.

Oddzielnie 25 dk. ryżu raz zagotować, odlać i zalać zimną wodą.

Przesmażyć 1/2 dużej cebuli z 1 łyżką masła, odcedzić wodę z ryżu, włożyć ryż do cebuli, wrzucić to wszystko do garnuszka, zalać rosołem, dodać troszeczkę papryki, posolić i gotować 1/2 godziny na wolnym ogniu.

Gdy już ryż ugotowany, dodać 4 łyżki konserwy pomidorowej, dobrze rozmieszać i chwilkę dusić pod pokrywą.

Następnie wyłożyć ryż na środek półmiska, obsypać go tartym parmezanem, obłożyć dookoła kotletami i polać rosołem.

Kotlety baranie z ryżem – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *