Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

KAPUŚNIAK

Dobrze ukiszoną kapustę (60 dk.) włożyć do garnka razem z kośćmi, mięsem wołowem lub wieprzowem, albo żeberkami, dodać sporo włoszczyzny, kilka grzybków i tak gotować. Podczas gotowania włożyć pokrajane jeden lub dwa pomidory. Gdy kapusta i mięso są już ugotowane, należy mięso wyjąć, zupę zaś zaprawić roztopioną uprzednio słoniną ze skwarkami, dodając odrobinę mąki. Jeżeli kapuśniak jest za mało kwaś­ny, trzeba dodać do smaku trochę kwasu z kapusty. Kapuśniak podaje się z całemi lub tłuczonemi kartoflami.

Kapuśniak – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *