Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Jak ugotować jajko na twardo?

Każdy wie, prawda? Otóż nie! Smaczne jajko na twardo wymaga znajomości kilku zasad przygotowania, dzięki którym nie będzie gumowate i przegotowane, ale jędrne, aromatyczne i świetne w parze z domowym majonezem.

jajka-na-twardo

Najlepsze jajka jedzone “solo” to te z upraw ekologicznych lub z wolnego wybiegu. To gwarantuje ich dobry smak, który w potrawach, w których są tylko jednym ze składników, nie jest tak istotny.

Jajko na twardo nie pęknie, jeśli posolimy wodę przed gotowaniem. Dzięki temu, jeśli skorupka jest nieszczelna, białko zetnie się w kontakcie z woda i nie będzie wypływać. Dodatek soli to również sposób na to, żeby jajko na twardołatwiej się obierało.

Kolejnym sposobem na uniknięcie pęknięcia jest wrzucenie jaj do zimnej wody i stopniowe podgrzewanie. W przypadku jaj na miękko ten sposób nie zdaje egzaminu, ponieważ uniemożliwia dokładną kontrolę czasu gotowania, ale gdy przyrządzamy jajko na twardo, przedłużenie gotowania o minutę nie sprawi większej różnicy.

jajka na twardo 2

Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do momentu, gdy zacznie delikatnie “pykać” (jak w rosole) i gotujemy jajka przez około 10 minut.

Warto pamiętać, że po około 8 minutach białko w jajku jest dobrze ścięte, a żółtko zwarte, ale wciąż miękkie. Dzięki temu dobrze nadaje się na przykład do faszerowania.

Po wyjęciu z garnka schłódź jaja pod zimną wodą, ale z obieraniem poczekaj, aż całkowicie wystygną. W obieraniu pomoże Ci łyżeczka, która dopasowuje się do kształtu jaja i łatwo podważa skorupkę.

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy jajko  na twardo jest ugotowane, połóż je na blacie i zakręć – powinno wykonać kilka żwawych obrotów.

Powiązane wpisy

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *