Teraz czytane
Jak ugotować jajko na twardo?

Jak ugotować jajko na twardo?

Każdy wie, prawda? Otóż nie! Smaczne jajko na twardo wymaga znajomości kilku zasad przygotowania, dzięki którym nie będzie gumowate i przegotowane, ale jędrne, aromatyczne i świetne w parze z domowym majonezem.

jajka-na-twardo

Najlepsze jajka jedzone „solo” to te z upraw ekologicznych lub z wolnego wybiegu. To gwarantuje ich dobry smak, który w potrawach, w których są tylko jednym ze składników, nie jest tak istotny.

Jajko na twardo nie pęknie, jeśli posolimy wodę przed gotowaniem. Dzięki temu, jeśli skorupka jest nieszczelna, białko zetnie się w kontakcie z woda i nie będzie wypływać. Dodatek soli to również sposób na to, żeby jajko na twardołatwiej się obierało.

Kolejnym sposobem na uniknięcie pęknięcia jest wrzucenie jaj do zimnej wody i stopniowe podgrzewanie. W przypadku jaj na miękko ten sposób nie zdaje egzaminu, ponieważ uniemożliwia dokładną kontrolę czasu gotowania, ale gdy przyrządzamy jajko na twardo, przedłużenie gotowania o minutę nie sprawi większej różnicy.

jajka na twardo 2

Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do momentu, gdy zacznie delikatnie „pykać” (jak w rosole) i gotujemy jajka przez około 10 minut.

Zobacz również

Warto pamiętać, że po około 8 minutach białko w jajku jest dobrze ścięte, a żółtko zwarte, ale wciąż miękkie. Dzięki temu dobrze nadaje się na przykład do faszerowania.

Po wyjęciu z garnka schłódź jaja pod zimną wodą, ale z obieraniem poczekaj, aż całkowicie wystygną. W obieraniu pomoże Ci łyżeczka, która dopasowuje się do kształtu jaja i łatwo podważa skorupkę.

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy jajko  na twardo jest ugotowane, połóż je na blacie i zakręć – powinno wykonać kilka żwawych obrotów.

Powiązane wpisy

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry