Teraz czytane
Jak dekorować pierniczki? My wiemy!

Jak dekorować pierniczki? My wiemy!

Ostatnio przedstawiliśmy sprawdzony patent na pyszne pierniczki, jednak świąteczne ciasteczka nie są kompletne bez słodkich dekoracji. Na początek przedstawiamy garść inspiracji i wzorów, a już wkrótce przedstawimy niewodny przepis na lukier, który pozwoli je wykonać.

Subtelne śnieżynki

Śnieżnobiały lukier królewski przepięknie prezentuje się na na powierzchni złocistych ciasteczek. Do takiej dekoracji potrzebujemy również rożka z papieru do pieczenia, przez który będziemy wyciskać lukier na ciasteczka. Im mniejszy otwór w rożku, tym bardziej precyzyjne dekoracje otrzymamy.

Gwiazdki
Źródło: http://food52.com

Słodkości w kolorach tęczy

Dzieci z pewnością nie oprą się takim słodkościom. Żeby dekorować barwne pierniczki, potrzebujemy lukrów zabarwionych barwnikami spożywczymi oraz patyczków do rozprowadzania słodkiego wzoru na powierzchni ciasteczek. W tym wypadku do ozdoby użyto też cukrowych kuleczek, brokatowej posypki cukierniczej oraz czekolady.

Kolorowe pierniczki
Źródło: http://sweetopia.net/

Sweterkowo

Zamiast kilku kolorowych lukrów wystarczy jeden, który w tym wypadku stał się bazą „sweterków” dla ciasteczek. Białym lukrem wykonano wzory, które upiększyły pierniczkowe wdzianka.

pierniczki w ubrankach
Źródło: http://jennysteffens.blogspot.com/

Okienko z niespodzianką

Bardzo ciekawym pomysłem są pierniczki z „okienkiem” wykonanym z landrynek. W wycięty w ciastku otwór wsypujemy kawałki pokruszonych landrynek, które podczas pieczenia rozpuszczą się, a po zastygnięciu stworzą słodką szybkę.

Pierniczki z szybką
Źródło: http://freshideen.com

Eleganckie śnieżynki

Mniej znaczy więcej, również gdy zaczynamy dekorować pierniczki. Biały lukier i srebrne, cukrowe perełki to idealny duet, gdy chcemy, by nasze ciasteczka stały się ozdobą stołu.

Sniezynki
Źródło: http://www.ofdesign.net/

Uwaga na rogi!

Pierniczki-renifery to kolejny, ciekawy i zarazem prosty pomysł na dekorację ciasteczek. Nosy z cukierków, lukrowe oczy i rogi ze słodkich laseczek zamieniły ciasteczka w mordki zwierzaków. fani bardziej wytrawnych smaków mogą zamienić lizaki na precelki.

Renifery
Źródło: http://craveindulgesatisfy.blogspot.com

Cynamon i czekolada

Proste ciasteczka korzenne zyskują drugie oblicze, gdy dorobimy im czekoladowe rogi i nosy z czerwonych cukierków. Proste i piękne 🙂

REnifery2
Źródło: http://mommyedwards.com/
Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry