Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Jak dekorować pierniczki? My wiemy!

Ostatnio przedstawiliśmy sprawdzony patent na pyszne pierniczki, jednak świąteczne ciasteczka nie są kompletne bez słodkich dekoracji. Na początek przedstawiamy garść inspiracji i wzorów, a już wkrótce przedstawimy niewodny przepis na lukier, który pozwoli je wykonać.

Subtelne śnieżynki

Śnieżnobiały lukier królewski przepięknie prezentuje się na na powierzchni złocistych ciasteczek. Do takiej dekoracji potrzebujemy również rożka z papieru do pieczenia, przez który będziemy wyciskać lukier na ciasteczka. Im mniejszy otwór w rożku, tym bardziej precyzyjne dekoracje otrzymamy.

Gwiazdki
Źródło: http://food52.com

Słodkości w kolorach tęczy

Dzieci z pewnością nie oprą się takim słodkościom. Żeby dekorować barwne pierniczki, potrzebujemy lukrów zabarwionych barwnikami spożywczymi oraz patyczków do rozprowadzania słodkiego wzoru na powierzchni ciasteczek. W tym wypadku do ozdoby użyto też cukrowych kuleczek, brokatowej posypki cukierniczej oraz czekolady.

Kolorowe pierniczki
Źródło: http://sweetopia.net/

Sweterkowo

Zamiast kilku kolorowych lukrów wystarczy jeden, który w tym wypadku stał się bazą „sweterków” dla ciasteczek. Białym lukrem wykonano wzory, które upiększyły pierniczkowe wdzianka.

pierniczki w ubrankach
Źródło: http://jennysteffens.blogspot.com/

Okienko z niespodzianką

Bardzo ciekawym pomysłem są pierniczki z „okienkiem” wykonanym z landrynek. W wycięty w ciastku otwór wsypujemy kawałki pokruszonych landrynek, które podczas pieczenia rozpuszczą się, a po zastygnięciu stworzą słodką szybkę.

Pierniczki z szybką
Źródło: http://freshideen.com

Eleganckie śnieżynki

Mniej znaczy więcej, również gdy zaczynamy dekorować pierniczki. Biały lukier i srebrne, cukrowe perełki to idealny duet, gdy chcemy, by nasze ciasteczka stały się ozdobą stołu.

Sniezynki
Źródło: http://www.ofdesign.net/

Uwaga na rogi!

Pierniczki-renifery to kolejny, ciekawy i zarazem prosty pomysł na dekorację ciasteczek. Nosy z cukierków, lukrowe oczy i rogi ze słodkich laseczek zamieniły ciasteczka w mordki zwierzaków. fani bardziej wytrawnych smaków mogą zamienić lizaki na precelki.

Renifery
Źródło: http://craveindulgesatisfy.blogspot.com

Cynamon i czekolada

Proste ciasteczka korzenne zyskują drugie oblicze, gdy dorobimy im czekoladowe rogi i nosy z czerwonych cukierków. Proste i piękne 🙂

REnifery2
Źródło: http://mommyedwards.com/
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *