Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

GULASZ PO WĘGIERSKU

12 dk. słoniny pokroić na cienkie plastry i w rondlu podsmażyć. Gdy zacznie puszczać sok dodać 3/4 kg. mięsa, pokrojonego w kostkę i razem smażyć.

Kiedy mięso się zrumieni wsypać łyżkę mąki, rozmieszać ją dobrze z tłuszczem, by nie było grudek, i przysmażyć.

Następnie wkroić jedną cebulę, podlać buljonem i dodać łyżeczkę węgierskiej papryki.

Dusić mięso pod pokrywą godzinę, dolewając rosołu, by zawsze było dość sosu.

Gdy mięso jest miękkie dodać 2 pokrojone w kostkę kartofle (gotowane).

Na półmisku przybrać francuskiemi lub kładzionemi kluseczkami (zob. Dodatki do zup).

Gulasz po węgiersku – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *