Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

GRZYBEK ZWYCZAJNY przepis

Grzybek zwyczajny to bardzo proste ciasto, które możecie przygotować samodzielnie.

Czas przygotowania to około 20 minut.

 

5 dk. mąki utrzeć z 2 żółtkami, łyżką masła i odrobiną soli.

Należy trzeć to wszystko do białości, następnie ubić pianę z 2 białek i dodać ją do masy.

Masę wyłożyć na patelnię wysmarowaną masłem i wstawić do piecyka na 15 minut.

Kiedy grzybek upieczony, należy pokrajać go w kostkę, jeszcze na kilka minut wstawić do pieca, aby wysechł, poczem wrzucić do wazy na gorący rosół lub zupę.

Grzybek zwyczajny – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *