Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Grill bez tajemnic: dobre rady na majówkę

Choć pogoda nas nie rozpieszcza pewne jest, ze w tę majówkę na wielu ogródkach zapłonie grill. Przedstawiamy kilka wskazówek dla tych, którzy chcą zakończyć sukcesem imprezę z rusztem w tle.

Kontroluj temperaturę

Mięso nie powinno się grillować w bardzo wysokiej temperaturze, bo zbyt szybko się przesuszy. Utrzymuj ją na średnim poziomie, żeby wypiekło się dobrze, ale nie straciło jędrności. Nigdy nie grilluj na otwartym płomieniu!

Węgiel ułóż po jednej stronie

Zamiast rozkładać go równomiernie i cienko, zostaw większy kopczyk węgli po jednej stronie, a na drugiej ułóż pojedynczą warstwę. Jedzenie, które może smażyć się szybciej ułóż nad kopczykiem, a to, które wymaga dłuższej obróbki, po drugiej stronie grilla.

Dbaj o wzorek

Potraktuj kratkę grilla jak tarczę zegara. Jeśli grillując mięso najpierw ułożysz je na godzinie 10:00, a potem na 2:00, odciśnie się na nim estetyczna kratka. Pamiętaj, że potrawy będą najlepsze, gdy będziesz je przekładać tylko raz.

Temperatura to klucz do sukcesu

Jeśli chcesz mieć pewność, że mięso dobrze się wysmażyło, użyj termometra.

Ogień i węgle

Grill powinien być gorący przez cały czas, więc miej pod ręką zapas węgla, żeby systematycznie go dorzucać. Węgle palą się średnio od 45 minut do 2 godzin.

Oddzielaj potrawy

Grillowanie nie jest precyzyjne, więc może się zdarzyć, że mięso będzie na wpół surowe i wtedy nie powinno znaleźć się obok wypieczonego. Podobnie wszelkie surowe kawałki nie powinny mieć styczności z gotowymi.

Zaopatrz się w narzędzia

Zwykłe noże i widelce to za mało – do grillowania potrzebujesz zestawu profesjonalnych narzędzi, które ułatwia manewrowanie po ruszcie.

Nie przesadzaj z ambicją

Na grillu najlepiej sprawdzają się proste dania. Jeśli chcesz zabłysnąć, przećwicz danie w domu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *