Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

GĘŚ PIECZONA

Tłustą gęś (najlepsza jest, jeśli ma nie więcej, niż rok), dokładnie oskubać, opalić nad maszynką spirytusową lub gazową, poodcinać skrzydła i szyjkę z gardzielą, wypaproszyć i odciąć nóżki (na podróbkach ugotować jakąś zupę lub ewentualnie przyrządzić potrawkę) i dobrze wymyć.

Następnie natrzeć ją solą a wewnątrz majerankiem i pozostawić w chłodzie na 2 godziny.

Następnie nadziać drobnemi jabłuszkami (jabłek nie należy obierać) i gęś zaszyć.

Położyć na brytfannie 3 łyż­ki masła, na masło gęś i wsunąć do pieca. W czasie pieczenia należy gęś polewać sosem, który z siebie puści.

Po 2—3 godzinach pieczenia, gdy już jest miękka, wyjąć z niej jabłka, pokrajać gęś i złożyć na półmisku, obło­żyć ją wyjętemi jabłkami i polać sosem, w którym się piekła.

Resztę sosu podać w sosierce. Oddzielnie podać smażone kartofle i sałatkę z czerwonej kapusty.

Gęś pieczona – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *