Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

GĘŚ LUB KACZKA DUSZONA

Rozkroić gęś lub kaczkę na dwie połowy i na godzinę przed duszeniem nasolić.

Włożyć do rondla 10 dk. pokrojonej słoniny, na słoninę położyć pokrojoną w plastry cebulę i drobno pokrajaną włoszczyznę, na to zaś gęś lub kaczkę. Przykryć rondel pokrywą i dusić gęś na wolnym ogniu.

Po pewnym czasie, gdy sok z gęsi i jarzyn wyparuje, trzeba polewać gęś wodą, by się nie przypaliła.

Gdy mię­so jest miękkie, wyjąć gęś z rondla i pokrajać ją na kawałki.

Tymczasem sos z jarzynami, w którym się gęś dusiła, zaprawić karmelem i zaprażką.

Pokrajaną gęś włożyć jeszcze na 15—20 minut do tego sosu, poczem wyjąć na półmisek, obłożyć jarzynkami i oblać sosem.

Gęś lub kaczka duszona – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *