GALARETA Z NÓG CIELĘCYCH
3 nogi cielęce dokładnie oczyścić, sparzyć gotującą wodą, poczem włożyć do garnka, zalać 4 szklankami gorącej wody, wkrajać 15 dk. rozmaitej włoszczyzny, wsypać kilka ziarnek pieprzu, dodać trochę angielskiego ziela, listek bobkowy i 1 ząbek czosnku.
Wszystko to gotować wolniutko pod pokrywką 2 1/2 godziny.
Następnie nóżki odcedzić, wyjąć kości, mięso pokrajać na drobne kawałki, rosół, w którym się nóżki gotowały, przecedzić i zaprawić 2 białkami rozmięszanemi z 2 łyżkami przegotowanej wody, wymieszać smak z pokrajanem mięsem i wlać do formy lub do brytfanki, pozostawiwszy na kilka godzin, by zastygł.
Podaje się galaretę z octem i oliwą lub zamiast octu można podać sok z wyciśniętej cytryny.
Galareta z nóg cielęcych – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.