Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Domowy majonez: 5 zasad, które musisz znać

Parę żółtek, odrobina musztardy, ocet, szczypta przypraw, hojna porcja oleju, a wszystko to miksujemy razem i domowy majonez gotowy. Brzmi banalnie, jednak przyrządzanie ulubionego, wielkanocnego dodatku rządzi się kilkoma ważnymi zasadami.

Żeby przygotować majonez potrzebujemy:

  • 1 szklankę oleju, najlepiej o delikatnym smaku – najlepszy będzie rzepakowy, słonecznikowy lub z pestek winogron
  • 2 duże żółtka
  • 1 łyżkę octu lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczkę musztardy
  • Sól, pieprz i cukier do smaku.

Wszystkie składniki poza olejem i przyprawami umieszczamy w misce lub wysokim, wąskim naczyniu i miksujemy do uzyskania właściwej konsystencji. Na koniec doprawiamy do smaku.

Tyle przepis, a o czym pamiętać, żeby majonez wyszedł smaczny i puszysty?

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Olej dawkujemy z rozwagą – na początku, gdy dopiero rozcieramy jajka, nawet op kropli. W miarę, jak mikstura nabiera konsystencji, możemy wlewać go większym strumieniem, jednak pamiętając, by kolejne porcje oleju dodawać dopiero po zmiksowaniu poprzednich.

Jajka przed rozbiciem trzeba dokładnie umyć i sparzyć we wrzątku.

Majonez powstaje z surowych żółtek, co grozi zarażeniem salmonellą, By temu zapobiec, używajmy jaj z pewnych źródeł, koniecznie świeżych i nie zapomnijmy o sparzeniu ich przed rozbiciem.

Szybkie tempo to podstawa sukcesu

Składniki trzeba rozcierać jak najszybciej i bez przerwy, dlatego do robienia majonezu świetnie nadaje się mikser. Wszystkie składniki powinnyśmy mieć pod ręką, żeby przyrządzanie poszło szybko i sprawnie.

Majonez ucieramy w jednym kierunku

W prawo lub w lewo, wedle uznania – taka metoda gwarantuje, że będzie klarowny i puszysty.

Powodzenia!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *