Teraz czytane
Dobry olej lniany – skąd go wziąć i jak przechowywać?

Dobry olej lniany – skąd go wziąć i jak przechowywać?

olej lniany

Olej lniany jest podstawą tak zwanej diety doktor Budwig (czyli diety olejowo-białkowej), która od niemal stulecia cieszy się na całym świecie sporym uznaniem. Jest to dieta oparta na łączeniu produktów 100% naturalnych i nieprzetworzonych. Podstawą jest właśnie olej lniany i chudy biały twaróg, które razem tworzą pastę budwigową. Skąd wziąć olej lniany dobrej jakości? Czy olej lniany z marketu jest coś wart?

 

Olej lniany olejowi nie równy. Popyt na olej lniany sprawił, że jest to obecnie bardzo powszechnie dostępny produkt. Można kupić go w sklepie ze zdrową żywnością, w zielarni, w internecie, a nawet…w supermarkecie. Oleje lniane można przede wszystkim podzielić na dwa typy, ze względu na proces wytłoczenia: oleje mogą być nierafinowane lub rafinowane. Surowe oleje roślinne, w tym olej lniany, tłoczone na zimno i nierafinowane zachowują pełnię właściwości odżywczych, natomiast produkty poddawane procesowi rafinacji (który uwzględnia na przykład podgrzewanie do wysokiej temperatury i kontakt z substancjami chemicznymi) – tracą je. Rafinowany olej lniany nie jest już tak wartościowym tłuszczem jak ten nierafinowany.

Olej lniany może cechować się też różną zawartością cennych składników – jeżeli kupujemy olej lniany w celach dietetycznych czy też pro-zdrowotnych, wybierajmy olej opatrzony dodatkowym oznaczeniem „wysokolinolenowy” lub „ budwigowy” (bądź „do diety budwig”) – oznacza to, że procentowa zawartość kwasów tłuszczowych Omega 3 w takim oleju będzie większa, niż w innych olejach. Dlaczego w jednych olejach lnianych jest więcej kwasów omega 3 niż w innych? Wszystko zależy od surowca ( i jego jakości) z którego tłoczony jest olej oraz od procesu produkcji. Oleje dobrej jakości tłoczone są wyłącznie ze zbadanego surowca – wysokolinolenowego siemienia lnianego.

Olej lniany – termin przydatności do spożycia

Olej lniany tłoczony na zimno to produkt surowy, nie poddawany żadnej chemicznej konserwacji – świeży olej lniany jest zdatny do spożycia przez maksymalnie 2-3 miesiące, przy czym należy podkreślić, że już po 2 pełnych miesiącach powoli zaczyna tracić swoje najcenniejsze właściwości. To właśnie dlatego tak istotne jest regularne zamawianie świeżego oleju lnianego – lepiej zamówić częściej, a mniejsze ilości. W diecie Budwig kluczowa jest jakość produktu i jego świeżość.

Olej lniany – przechowywanie

W związku z tym, że olej lniany to bardzo wymagający produkt, istotna jest świadomość prawidłowego przechowywania produktu. Olej lniany tłoczony na zimno musi być przechowywany w lodówce, w temperaturze od 4 do 8 stopni (najlepiej). Prawidłowym opakowaniem dla oleju lnianego tłoczonego na zimno i nierafinowanego jest ciemna szklana butelka – tylko takie opakowanie zapewni prawidłowe warunki przechowywania oleju lnianego, który jak wszystkie surowe tłuszcze, w kontakcie ze światłem i temperaturą narażony jest na szybkie jełczenie.

Jeżeli kupujesz olej lniany w sklepie stacjonarnym, sprawdź jak był przechowywany. Jeżeli sprzedawca poda ci butelkę, która nie będzie zimna (jak tuż po wyjęciu z lodówki) nie kupuj tego oleju! Podobnie w markecie – jeżeli widzisz olej lniany na półce, w świetle reflektorów, olej ten jest bezwartościowy – nie kupuj go. Sklepy zielarskie, sklepy ze zdrową żywnością i sklepy internetowe otrzymują od dobrych producentów oleju lnianego specjalne opakowania, w których na czas transportu zapewnisz swojemu olejowi lnianemu odpowiednią temperaturę – w styropianowym „termosie” bezpiecznie doniesiesz go do domu, bez uszczerbku na jakości produktu.

Olej lniany – stosowanie

Tłoczony na zimno olej lniany może być stosowany wyłącznie na zimno. W procesie ewentualnego podgrzewania mógłby stracić swoje cenne właściwości i zmienić swój smak. Doskonale nadaje się do przygotowywania kolorowych sałatek, zdrowych koktajli i smoothies oraz jako uzupełnienie past kanapkowych – twarogowych lub warzywnych.

Olej lniany – smak

Istnieje powielane (często błędnie) przekonanie, że olej lniany jest niesmaczny i gorzki. Fakt – ten zepsuty na pewno. Jednak w zależności od tego z jakiego gatunku lnu i jaką metodą został wytłoczony, świeży olej lniany jest bardzo przyjemny w smaku. Dodatkowo, na rynku pojawiło się ostatnio wiele nowości, które sprawiają, że olej lniany jest jeszcze smaczniejszy. Aktualnie konsumenci, poza zwykłym olejem lnianym mogą kupić na przykład olej lniany o smaku cytryny, olej lniany o smaku bazylii czy olej lniany z kapsaicyną. Ten ostatni, wzbogacony o kapsaicynę, to produkt szczególnie polecany w diecie doktor Budwig. Wszystkie oleje lniane smakowe są w 100% naturalne – nie zawierają sztucznych dodatków, chemii i konserwantów.

Zobacz również
Yerba mate a różne metody parzenia - wpływ na smak i właściwości napoju 13

Olej lniany dla każdego

Olej lniany to doskonałe uzupełnienie codziennej diety osoby w każdym wieku. Bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe olej jest łatwo przyswajalnym źródłem omega 3 – spożywajmy go jak najczęściej, regularnie, i pamiętajmy o jego świeżości!

Artykuł powstał we współpracy z producentem oleju lnianego wysokolinolenowego, firmą Laboratorium Biooil

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry