Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

CYNADRY WOŁOWE

3/4  kg. wołowych cynaderek obciągnąć ze skórki, poprzekrawać i raz zagotować na wrzątku.

Potem wystudzić i pokrajać na niezbyt cienkie plasterki, wrzucić do niskiego rondla, dołożyć 2 łyżki smalcu, 1 cebulę pokrajaną na plastry, podduszoną na smalcu i wlać 2 łyżki buljonu.

Dusić to wszystko pod pokrywką na wolnym ogniu, a gdy cynadry są prawie miękkie, podsypać je mąką, przysmażyć i zalać rosołem.

Następnie dodać soli, pieprzu lub papryki i zagotować. Można także, gdy kto lubi, dosypać 2 łyżki tartej bułki i wlać 1/2 szklanki wina.

Po zagotowaniu wydać na stół, podając do nich pure kartoflane i duszoną kapustę.

Cynadry wołowe – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *