Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

CYNADRY WIEPRZOWE

3/4 kg. cynaderek wieprzowych obgotować w słonej wodzie, wyjąć i pokrajać na plasterki.

Przesmażyć 2 łyżki masła z 1 łyżką mąki, dodać 3 szklanki rosołu i 1 szklankę madery, włożyć cynadry do rondla, zalać rosołem z maderą, popieprzyć, wlać sok z jednej cytryny i dodać 1 cebulę pokrajaną w plastry, poczem dusić to wszystko mniej więcej 1 godzinę pod pokrywką na wolnym ogniu.

Do cynaderek wieprzowych najlepsze są kartofle tłuczone, kasza gryczana, albo francuskie kluseczki.

Cynadry wieprzowe – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *