Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

CIELĘCE NÓŻKI W CIEŚCIE

1 — 1 1/2 kg. cielęcych nóżek oczyścić, umyć, wyjąć grubsze kości, ugotować w osolonej wodzie do miękkości i poprzekrajać wzdłuż na połówki.

Oddzielnie rozmieszać 2 żółtka z 2 łyżkami mleka, 1 łyżką mąki i z pianą z 2 białek.

Nóżki cielęce otoczyć w mące, umaczać w przygotowanem cieście i smażyć na gorącem maśle na patelni.

Do nóżek podaje się świeżą sałatę, chrzan lub jakiś sos.

Cielęce nóżki w cieście – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *