Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

BOCZEK WĘDZONY ZAPIEKANY Z KARTOFLAMI

1 kg. wędzonego boczku wieprzowego ugotować w wodzie do miękko­ści, poczem wyjąć go i pokrajać w plastry.

Oddzielnie ugotować 1 kg. kartofli niezupełnie na miękko.

Gdy kartofle przestygną, należy pokrajać je w plastry, ułożyć w rondlu, na to położyć warstwę plastrów boczku, później znowu warstwę kartofli i tak dalej.

Na ostatnią warstwę kartofli wlać 1/2 szklanki śmietany i wsunąć do piecyka na 1/2 godziny. Kartofle muszą się zarumienić.

Następnie wyjąć wszystko razem na półmisek i podać.

Boczek wędzony zapiekany z kartoflami – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *