Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Autorka książek “Mamuszka” i “Kaukasis” w Polsce

 

Zapraszamy na wyjątkowe spotkania z brytyjską gwiazdą kulinarną, autorką książek “Mamuszka” i “Kaukasis”.

20.04 (piątek), godz. 18.00
Empik Junior, ul. Marszałkowska 116/122, Warszawa
Spotkanie poprowadzi Marcin Meller. https://www.facebook.com/events/182848512341746/

21.04 (sobota), 13.45
Food Blogger Fest “W cztery oczy z Olią Hercules” AGORA, ul. Czerska 8/10, Warszawa
Spotkanie poprowadzi Małgosia Minta. Zapisy na wydarzenie tutaj: https://www.facebook.com/events/420898091663897/ http://ugotuj.to/fbf/0,0.html

22.04 (niedziela), godz. 12.00 Warsztaty kulinarne z Olią Hercules Cook up, ul. Racławicka 99, Warszawa Zapisy i informacja o biletach tutaj:
http://www.cookup.pl/warsztaty/s1,s3,58

Olia Hercules (ur. 1984) – pochodzi z położonego nad Dnieprem miasta portowego Kachowka, dorastała w greckiej części Cypru, a teraz mieszka i pracuje w Londynie. Szkoliła się w prestiżowej Leiths School of Food and Wine, a potem terminowała w wielu znakomitych restauracjach (m.in. u Ottolenhiego). Doceniona przez krytyków, media i czytelników jest w tej chwili jedną z najbardziej popularnych szefowych kuchni w Wielkiej Brytanii i autorką bestsellerowych książek kulinarnych:

„Mamuszka. Od Lwowa do Baku”
Ponad 100 przepisów z różnych regionów Europy Wschodniej: od Baku po Morze Czarne, od Kijowa po Kazachstan.
Kuchnia ukraińska ma bardzo bogatą historię i oferuje różnorodne dania. Tamtejsze potrawy zachwycają ciekawymi smakami i aromatami. Kuchnia Ukrainy znana jest przede wszystkim
z wielkiej doskonałości i zróżnicowania potraw, a to ze względu na mnogość wpływów, jakie wywarła na nią kuchnia rosyjska, polska, niemiecka i turecka. Przesyceni książkami o kuchni włoskiej czy francuskiej oraz kolejnymi tytułami o zdrowej żywności, czytelnicy z przyjemnością sięgną po pięknie wydaną książkę pełną smaków zza wschodniej granicy. Książka ta to dla Polaków również rodzaj podróży sentymentalnej.

„Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu”
Imponująca rozmachem opowieść zapisana w przepisach, które oddają sprawiedliwość kuchni i smakom fascynującego Kaukazu – pomostu łączącego Europę z Azją.
Kuchnia zajmuje szczególne miejsce w gruzińskiej tradycji i jest częścią ich narodowej tożsamości. Kaukaz to jednak nie tylko Gruzja – Olia Hercules w swojej najnowszej książce przybliża nam kuchnię całego regionu, którego łagodny klimat zapewnia wielką obfitość i różnorodność płodów rolnych, a także aromatycznych przypraw. Smakowite chinkali, chrupiące chaczapuri, aromatyczna doszorwa, a na deser słodka pachlawa. Na liście składników dorodne bakłażany, soczyste pomidory, górskie sery, dojrzałe arbuzy, winogrona i mnóstwo orzechów. Wśród proponowanych przez Olię przepisów znajdzie się wiele ciekawych pozycji dla wegetarian, ale też dla mięsożerców.

 

 

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *