Teraz czytane
Przepyszny omlet na 5 sposobów

Przepyszny omlet na 5 sposobów

Przepyszny omlet na 5 sposobów 11
Masz dość nudnej jajecznicy i jajek z wody? Postaw na omlet, czyli jaja w formie puszystego placka podawanego z ulubionymi dodatkami. Sposobów jego przyrządzania jest mnóstwo, a my przytaczamy pięć najpopularniejszych.

Podstawowe składniki omletu to jajka, sól i tłuszcz do smażenia – masło bądź olej o neutralnym smaku, na przykład rzepakowy. W zależności od wariacji, pulę składników uzupełnia mleko, śmietanka lub cukier.

kitchen-775746_1920

Podstawowy przepis na omlet

Jajka trzeba napowietrzyć, najlepiej roztrzepując masę trzepaczką rózgową, dzięki czemu stanie się lekka, puszysta i zwiększy objętość co najmniej dwukrotnie. Masę jajeczną można posolić przed smażeniem na gorącym oleju.

Omlet z mlekiem

Kolejny patent zakłada dodanie do masy jajecznej nieco mleka, żeby zapewnić aksamitną konsystencję omleta. Jaj nie rozdzielamy na białko i żółtko, ale wbijamy do miski w całości i mieszamy z mlekiem w proporcji 1 jajo na 1 łyżkę mleka. Do masy dodajemy również przyprawy i zioła. Tak przygotowaną bazę omleta smażymy na maśle. Gdy lekko się zetnie, można nałożyć dodatki, które dzięki temu „zwiążą” się z masą.

omelet-933514_1920

Omlet z pieca

Inną metodą jest osobne przygotowanie białek i żółtek. Wówczas białka ubijamy na pianę (nie musi być tak sztywna, jak do ciasta), a żółtka lekko mieszamy i doprawiamy. Po połączeniu omlet smażymy na patelni. Przygotowanie omleta w ten sposób ma jednak jeden minus – ze względu na jego konsystencję przewrócenie go na drugą stronę może sprawiać problemy, dlatego warto dokończyć przygotowywanie go w piekarniku rozgrzanym do około 170 stopni.

Zobacz również
Jak stworzyć niesamowity tort leśny mech? 15

Omlet biszkoptowy

Trzeci patent na omlet wymaga dodania do jajecznej masy odrobiny mąki pszennej. Maksymalnie dwie jej łyżki dodajemy do ukręconych żółtek, a następnie mieszamy z ubitą pianą. Ten trik sprawia, że omlet nabiera konsystencji biszkoptu, ale nie traci pożądanej puszystości.

omelette-782221_1920

Omlet na słodko

Omlet kojarzy się przede wszystkim z wytrawnymi smakami, ale właściwie przygotowany jest świetny również na słodko. W tym celu żółtka należy ubić na kogel-mogel z dodatkiem cukru i śmietanki 36 proc. (1 łyżeczka na 2 żółtka). Słodką masę łączymy z białkami ubitymi z odrobiną soli i smażymy na oleju.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry