Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

3 przepyszne przepisy na makaron

Głodni? Danie , w którym makaron gra pierwsze skrzypce, szybko zaspokoi głów. Przygotowanie wszystkich poniższych dań nie zajmie dłużej niż pół godziny, a efekt zaskoczy największych smakoszy. Przedstawiamy trzy niezawodne przepisy na makaron.

makaron

Śródziemnomorska pychota

Potrzebujesz:

  • puszkę szprotek (lub sardynek) w oleju
  • około 200 gramów suszonych pomidorów w oleju
  • 250 gramów pełnoziarnistego makarony spaghetti
  • Dwa ząbki czosnku
  • oliwę
  • Sól i grubo mielony, czarny pieprz

Szprotki i suszone pomidory pokrój na niewielkie kawałki i umieść w osobnych miseczkach. Zagotuj wodę, dodaj sól i zacznij gotować makaron. Gdy będzie prawie gotowy,ustaw głęboką patelnię na płycie i wlej sporą porcję oliwy. Powinna zakrywać niemal całe dno, żeby dobrze oblepić makaron. Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć na gorący olej, po czym natychmiast zmniejsz temperaturę pod patelnią. Czosnek powinien nadać smak oliwie, ale nie może się przypalić, ponieważ stanie się gorzki. Po około minucie wrzuć na patelnię odcedzony makaron i dobrze zamieszaj. Dodaj szprotki, a następnie pomidory i kontynuuj mieszanie, az składniki rozmieszczą się równomiernie, Dzieląc makaron na porcje wykończ kazdą z nich sporą szczyptą grubo mielonego, czarnego pieprzu.

Cukiniowe Mac’n’Cheese

Potrzebujesz:

  • 2 średnie cebule
  • 2 cukinie
  • 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki)
  • Prostokątne opakowanie serka topionego (śmietankowy albo serowy)
  • Dużą garść startego, żółtego sera (np. cheddar)
  • 150 ml śmietanki 30% lub 18%
  • 250 g makaronu pszennego (np. penne)
  • Olej
  • Gałkę muszkatołową, sól, pieprz, bazylię

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebule pokrój w pióra, a cukinię w plastry. Na oleju rozgrzany na głębokiej patelni zeszklij cebulę, a potem dorzuć cukinię i dodaj gałkę muszkatołową oraz bazylię.  Smaż przez 3-5 minut, a następnie zalej całość bulionem i duś do chwili, gdy sos lekko zgęstnieje. Kiedy tak się stanie, dodaj serek topiony, wlej śmietankę i podduszaj przez kolejne 10-15 minut, do chwili zgęstnienia sosu. Jeśli to konieczne, dopraw solą i pieprzem. Sos wlej do makaronu umieszczonego w dużym naczyniu, dodaj starty ser i wymieszaj, dzięki czemu ser się rozpuści.

Szpinakowa delicja

Potrzebujesz:

  • 1 czerwoną paprykę
  • 1 cebulę
  • 1 opakowanie szpinaku (500 g)
  • 200 gramów sera feta
  • 1 kulkę mozzarelli
  • Oliwę
  • Sól, pieprz
  • Makaron wieloziarnisty (najlepiej spaghetti)

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie na patelni. Gdy cebula się zeszkli, wrzuć szpinak i podsmażaj do chwili, gdy stanie się miękki, a papryka puści wodę. następnie dodaj fetę i mozzarellę i duś do chwili, gdy się rozpuszczą. Gotowy sos dopraw według uznania, wrzuć do niego ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *